fbpx

Darmowa dostawa

Dzisiaj zamawiasz, jutro odbierasz

Zawsze świeże produkty

Pytania? +48 577 167 000

Superfoods czyli żywność o korzystnym działaniu dla zdrowia, bardzo bogata w składniki odżywcze i związki bioaktywne. Do najbardziej popularnych należy żywność o wysokim potencjale przeciwutleniającym.

Pojemność antyoksydacyjną, czyli zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu przez przeciwutleniacze informuje o zdolności wyłapywania i neutralizowania wolnych rodników, a co za tym idzie – o zdolności chronienia komórek ciała przed stresem oksydacyjnym.

Czynniki takie jak zanieczyszczenie powietrza, palenie papierosów, stresujący styl życia, czy niewłaściwa dieta są głównymi przyczynami stresu oksydacyjnego, prowadzą do uszkodzenia komórek, przyspieszają procesy starzenia, a także mogą wywoływać choroby nowotworowe czy neurodegeneracyjne.

Aby temu zapobiec, należy wprowadzić do swojej diety skuteczne antyoksydanty!

Super żywność kojarzy nam się z egzotycznymi roślinami. Większość z nas słyszała o pozytywnym wpływie spożywania nasion chia, spiruliny czy jagód goji. Mniej charakterystyczne, a z podobnym potencjałem antyoksydacyjnym są rośliny z naszego rodzimego podwórka tj. dynia, jarmuż, siemię lniane, miód czy żurawina.

 Dynia

To warzywo zawiera mnóstwo składników wzmacniających odporność i działających antynowotworowo, dlatego dbamy by pojawiała się jak najczęściej w  jesienno-zimowym jadłospisie .

  • Szklanka dyniowego purée dostarcza 10 mg witaminy C i pokrywa kilkukrotnie zapotrzebowanie na witaminę A.
  • Dynia wspiera również perystaltykę jelit ponieważ zawiera sporo  błonnika. Jej piękny kolor jest wynikiem dużej zawartości karotenoidów, chroniących przed chorobami serca, nowotworami i chorobami oczu. Zawiera też magnez, wapń i potas.
  • Pestki dyni są bogate w cynk . Dostarczają też fitosteroli, które ograniczają wchłanianie cholesterolu z pożywienia.

Kiedy smakuje najlepiej? My lubimy ją najbardziej jako składnik zup-kremów, a także w curry, gulaszach i sosach do makaronu. Jest też pyszna jako podstawa ciast, ciasteczek, placków i deserów.

Natka pietruszki

Natka pietruszki chodź często traktowana jako ozdoba zasługuje na rolę pierwszoplanową ze względu na swoje właściwości prozdrowotne.

  • Już jedna łyżka natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Nie tylko wzmacnia odporność, ale też wspomaga wchłanianie żelaza, w które również obfituje. To sprawia, że natka jest świetnym sposobem na poprawę wyników osób borykających się z anemią.
  • Dzięki flawonoidom i chlorofilowi ma silne działanie antyoksydacyjne.

Jak jeść natkę pietruszki?  My serwujemy ją naszym klientom zmiksowaną z oliwą, płatkami migdałów, solą i czosnkiem tworząc pyszne pesto, które dodajemy do makaronu lub jako dodatek do sałatek czy serów. Sprytnie przemycamy ją do diety jako dodatek do mięs, ziemniaków, zupy czy koktajlu.

Siemię lniane

To bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które śmiało może konkurować pod tym względem z nasionami chia.

  • Zawarte w nim kwasy ALA obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Ma też sporo błonnika (3 g w łyżce).
  • Siemię może się również poszczycić najbogatszym źródłem lignanów, dzięki którym dobroczynnie wpływa na pracę jelit, przeciwdziała nowotworom, chorobom serca i stanom zapalnym.
  • Nasiona lnu obniżają również poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2. Spożywanie go może się również okazać zbawienne dla kobiet w okresie menopauzy ponieważ wykazuje działanie neutralizujące jej przykre skutki takie jak gorsza praca jelit, osłabienie stanu skóry, włosów i paznokci.
  • Dostarczają też sporo wapnia, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wystąpienia osteoporozy.

 

Z czym to się je?  My często wykorzystujemy je jako dodatek do koktajli, sałatek, zup i wypieków często miksujemy je z owocami tworząc kisiel lub całymi nasionami urozmaicamy płatki śniadaniowe.

Orzech włoski

To najlepsze orzechy pod względem wartości odżywczych. Mają najwięcej kwasów omega-3. Są bogate białko, błonnik, kwas foliowy, magnez i fosfor.

  • Dostarczają również kluczowych dla utrzymania pełni zdrowia antyoksydantów: selenu, polifenoli i witaminy E, zajmując pierwsze miejsce w tej dziedzinie w. W porównaniu z innymi orzechami wykazują najwyższą zdolność antyutleniającą.
  • Zawierają argininę, aminokwas chroniący przed zakrzepami.
  • Mimo wysokiej zawartości tłuszczu i kaloryczności nie tuczą.
  • Badania pokazują, że osoby jedzące regularnie orzechy włoskie, mają mniejsze ryzyko wzrostu masy ciała.
  • Najprawdopodobniej przyśpieszają one spalanie kalorii, a kombinacja błonnika, białka i tłuszczu zmniejsza apetyt.

Jak jeść orzechy włoskie?  Są sycące, więc kontrolowaną ilość  dodajemy do owsianki, deserów czy sałatki.

Wśród ziaren o nadzwyczajnym wpływie na nasz organizm znajdziemy również m.in.:
amarantus, ryż Arborio, ryż brązowy, ryż jaśminowy, dziki ryż, jęczmień, gryka, proso, owies, Quinoa, żyto, orkisz.

Warzywa, które również  charakteryzujące się nadzwyczajnym potencjałem antyoksydacyjnym to: szparagi, awokado, buraki, papryka, brokuły, brukselka, kapusta, marchew, kalafior, ogórki, bakłażan, czosnek, fasola szparagowa, kapusta, cebula, groszek, ziemniaki, sałata rzymska,szpinak, słodkie ziemniaki i pomidory.

Do owoców będących idealną bronią w walce z wolnymi rodnikami zaliczamy:
jabłka, morele, banany, oliwki czarne, jeżyny, wszystkie jagody, kantalupa, wiśnie, żurawina, figi, grejpfrut, winogrona, melon miodowy, kiwi, cytryny, limonki, nektarynki, pomarańcze, papaja, brzoskwinie, gruszki, ananas, śliwki, rodzynki, maliny, truskawki, arbuz.

To tylko kilka produktów, których właściwości prozdrowotne wam przybliżyliśmy. Ważne jest, aby pamiętać o tym, iż nie ma jednego cudownego produktu, który dostarczałby naszemu organizmowi wszystkiego, co niezbędne. Właśnie dlatego komponujemy wasze diety w taki sposób, aby tych różnorodnych ,,superproduktów” było w niej jak najwięcej!

Postaw na specjalistów w zakresie odżywiania, zamów dietę a w pakiecie otrzymasz całą masę witamin, minerałów, antyoksydantów i dodatkowych składników, będących bombą zdrowia dla Twojego organizmu, które mogą stać się kluczem do długowieczności.